Hoekpand

Tekst van Architectenwoning Edmond Leclef (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4842)

Imposant hoekpand (Begijnenvest - Leopoldplaats - Schermersstraat) in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1883 naar ontwerp van architect Edmond Leclef. Afgeronde hoekpartij van twee traveeën bekroond met monumentale leien koepel en peerspits geflankeerd door lijstgevels van respectievelijk drie en vier traveeën onder leien mansardedak met bewerkte dakkapel en een uitbouw van twee bouwlagen onder plat dak (Begijnenvestzijde); laatstgenoemde en aanpalende traveeën zijn later toegevoegd. Drie bouwlagen hoog. Parement van bak- en zandsteen op hoge bossage-plint van arduin. Markante puilijst, ter hoogte van de hoek uitgewerkt als een omlopend balkon op gekoppelde consoles, die in de bovenbouw verlengd worden door Ionische pilasters. Begijnenvestzijde met een soort van kolossale erker. Rechthoekige vensters in geblokte omlijsting en dito sleutel, op de bel-etage voorzien van waterlijsten. Borstweringen versierd met spiegels of balusters. Bekroning met entablement.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1883, Modern Archief 20.201, dossier 341.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine