Kantoorgebouw Anglo-Continentale Guano-Werke

Tekst van Kantoorgebouw Anglo-Continentale Guano-Werke (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4815)

Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak. Witte natuurstenen lijstgevel in sobere neo-Lodewijk XVI-stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Geblokte benedenverdieping afgelijnd door een brede, gekorniste puilijst. Verder verticale gevelordonnantie met doorlopende penanten; rechthoekige vensters op de eerste en tweede bouwlaag en rondboogvensters op de hoogste verdieping; laatstgenoemde met guirlandes in de zwikken op afzonderlijke lekdrempels. Over de drie middentraveeën een zwaar bel-étage-balkon steunend op uitgewerkte, gekoppelde consoles en afgelijnd door een ijzeren hek dat doorloopt over de zijtravee Gevelbeëindiging door middel van met geometrische motieven versierde fries, waarboven een brede kroonlijst op

klossen en tandlijst. Twee dakkapellen met getoogde vensters onder gebogen fronton, waarin decoratief bas-reliëf; twee flankerende eenvoudige dakkapellen onder gebogen waterlijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine