Kantoorgebouw Bunge

Bijzonder monumentaal kantoorgebouw van de N.V. Bunge van acht + drie + zeven + vier traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, respectievelijk gesitueerd aan de Arenbergstraat, Sint-Maartenstraat en Graanmarkt. Gemarkeerd door brede lijstgevels van Euville in een eclectische neobarokstijl, "style petit palais" met een aan de Lodewijk XIV-, XV- en XVI-stijlen ontleende ornamentatie, opgetrokken in 1908-10 onder leiding van architect Em. Vereecken. Voornamelijk gemarkeerd door de massieve, halfronde hoektravee aan de Arenbergstraat (hoofdingang). Sinds 1972-73 spijtig ontdaan van de bekronende koepel; heden voornamelijk horizontale ritmering door middel van doorlopende balustrade met balkon, waarboven twee Korintische halfzuilen met klassiek hoofdgestel, bekroond door volplastische beelden (putti); op de derde bouwlaag getoogde vensters, met ronde oculi en bekronende, gebogen waterlijstjes met gestrekte uiteinden, waarboven een gelobde, geprofileerde kroonlijst aanzet van de koepel met bekronende siervazen bewaard.

Hoge plint geopend door getoogde keldermonden. Verschillende ordonnantie aan elke straatzijde; de benedenverdieping telkens belijnd met schijnvoegen, uitwaaierend boven de vensters; voornamelijk een horizontaliserend karakter door de doorlopende dorpels, de balustrades, waterlijsten, kordons en kroonlijst op klossen en tandlijst.

1. Arenbergstraat, gevel gemarkeerd door een drie traveeën breed, licht vooruitspringend en gedesaxeerd risaliet, bekroond door middel van een gebogen fronton en met welvend balkon op consoles; verder rechthoekige vensters, op de tweede bouwlaag met brede entablementen op consoles, op de derde bouwlaag met plastisch versierde muurdammen.

2. Sint-Maartenstraat, eenvoudiger ordonnantie met van onder naar boven: getoogde vensters, rechthoekige vensters onder entablementen en ten slotte eveneens rechthoekige vensters in platte banden met balustrades.

3. Graanmarkt, klassiek geordonneerde gevel met centraal balkon op drie zware consoles, bekronende driehoekige gebroken frontons op de tweede bouwlaag en versierde muurvlakken tussen de vensters van de bovenste verdieping; boven de kroonlijst een balustrade met postamenten; afgeschuinde hoektravee gemarkeerd door een bekronende wereldbol.

Interieurs totaal aangepast en vernieuwd.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine