Den Bock

Voormalig huis zogenaamd "Den Bock" met oudste vermelding 1578, in 1619 in bezit van Jan Breughel, die er zes jaar later stierf (zie gevelsteen); heden kantoorgebouw, grotendeels hersteld en vernieuwd begin 20ste eeuw.

Complex geheel, in kern opklimmend tot 1556-61 in traditionele bak- en zandsteenstijl op zandstenen sokkel; twee markante trapgevels onder haakse zadeldaken met leienbedekking (nok loodrecht aansluitend bij hoofdbedaking, nok parallel aan de straat). Rechthoekige aangepaste vensters met lekdrempels, kwarthol geprofileerde negblokken en wigvormige ontlastingsstenen, betralied op de begane grond. Derde benedenvenster voorts voorzien van een bovenlicht met twee flankerende voluten onder een gebogen waterlijstje. Bewaarde muurankers, op de begane grond met gekrulde spieën. Vernieuwde tweeledige trapgevels met overhoeks geplaatste topstukken; rechts een ,drielicht met omlopend kordon, afgezet door middel van een waterlijstje en bekroond door een oeil-de-boeuf; links een drielicht onder centraal boogveld, erboven een rechthoekig venster, waarrond onderaan het kordon ombuigt, bekroond door een waterlijstje. Voorts twee getrapte dakkapellen met rechthoekig venster onder blind boogveld.

Van het kasteel te Ranst afkomstige barokpoort met geblokte hardstenen omlijsting met imposten en bekronende voluten, waarop de aanzet van een schouderboogvenster in de tweede bouwlaag, eveneens opgenomen in een geblokte lijst met cartouche, voluten en gebogen waterlijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine