Herenhuis

Tekst van Traditioneel herenhuis met rococopoort (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4804)

Statig dubbelhuis van zeven traveeƫn en twee bouwlagen onder steil zadeldak. Bak- en zandstenen lijstgevel, nu met 17de-eeuws aspect; bewaarde zandstenen sokkel, steigergaten, kwarthol geprofileerde negblokken en sporen van muurankers verwijzen echter naar een oudere kern (17de eeuw). Kwarthol geprofileerde zandstenen sokkel met vier 18de-eeuwse schouderboogvormige keldermonden (arduin). Rechthoekige, aangepaste en verlaagde vensteropeningen met strekse rollagen, op de tweede bouwlaag met geprofileerde lekdrempels en gietijzeren hekken. Smalle, houten kroonlijst, waarboven twee 18de-eeuwse dakkapellen met rechthoekige vensters in gebogen omlijstingen met eenvoudige vleugelstukken en bewerkte sleutels. Fraaie schouderboogpoort met waaiervormig bovenlicht in een hardstenen, geprofileerde omlijsting met bewerkte sleutel, imposten ter hoogte van het middenkalf, onder licht gebogen en gekorniste waterlijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine