Architectenwoning

Tekst van Architectenwoning Pieter Dens (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4801)

Enkelhuis van drie traveeën en vier bouwlagen uit de 19de eeuw met plastisch decor in neobarokstijl. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op hoge arduinen plint, horizontaal geritmeerd door doorlopende kordons, met accent op tweede bouwlaag en middentravee; minder hoge derde en vierde bouwlaag. Gevel beëindigd met houten kroonlijst met casementen op bewerkte consoles verbonden door een kordon. Rondboogvensters in geriemde omlijsting, op benedenverdieping aansluitend bij het over de penanten lopend kordon; tweede bouwlaag: deurvensters waarvoor opengewerkte balustrades en in middentravee balkon op gegolfde consoles. Bovenverdieping met kordon vormende lekdrempels, op derde bouwlaag onderbroken voor muurblokjes op bewerkte consoles waartussen versierd paneel dat omlijsting vormt voor de sleutel van het onderliggende venster. Op vierde bouwlaag in middentravee deurvenster met gietijzeren leuning. Platte consooltjes onder lekdrempels onderling verbonden door een kordon. Rondboogdeur in geriemde omlijsting, waaier met straalvormig traceerwerk.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine