Neoclassicistische burgerhuizen

Tekst van Neoclassicistische burger- en winkelhuizen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4799)

Reeks neoclassicistische burgerhuizen van twee of drie traveeƫn en drie bouwlagen, uit het tweede of derde kwart van de 19de eeuw. Bouwvergunningen uit 1838 en 1840 respectievelijk voor nummer 8 en nummer 10, beide toegekend aan de heer Gyssels. Het betrof aanpassingen van een traditionele kern. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met rechthoekige vensters - nummer 12 met afgeronde bovenhoeken - in geriemde omlijstingen op lekdrempels waaronder paneelwerk. Verder ijzeren hekken (nummer 10), rolluikkasten, bewaarde bovenramen (nummer 12) en gietijzeren leuningen (nummer 8). Vernieuwde pui en twee toegangsdeuren in nummer 4; rechthoekige deur van nummer 8 gevat in een platte bandomlijsting op neuten onder een gestrekte waterlijst.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1838#113 (nummer 8) en 1840#81 (nummer 10).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine