Salvator en De Keyser

Voormalig hotel zogenaamd "Salvator" (nummer 3) opgericht in 1515 door de latere burgemeester Filips de Buekelere, en in 1626 door de koopman Hendrik Moens uitgebreid met het aanpalende huis zogenaamd "de Keyser" (nummer 5). Grondig verbouwd met een neoclassicistisch gevelfront in 1828, in opdracht van Jacques De Gruytters.

Neoclassicistische voorgevel bestaande uit een toegangsgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen geflankeerd door twee zijvleugels van ieder drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddaken (leien, nok loodrecht op de straat). Gecementeerde lijstgevel met uitspringende middentravee gemarkeerd door een gekorniste puilijst en de doorlopende lekdrempels van de derde verdieping, eindigend op een geleed cordon onder de daklijst, kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters in platte bandomlijstingen, op de benedenverdieping voorzien van gebombeerde hekken, tweede verdieping met middenvenster bekroond door een gestrekte waterlijst. Middentravee met een rechthoekige vleugeldeur in een brede geblokte omlijsting van arduin onder een gekorniste waterlijst .

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine