Nationaal hoger instituut voor bouwkunde en stedebouw

Nationaal hoger instituut voor bouwkunst en stedenbouw. Hoekhuis van vier + één + vijf traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak waarin twee dakkapellen met vleugelstukken. Art-nouveau getinte lijstgevels van gele baksteen verlevendigd met witte steen voor de decoratieve elementen, met bouwaanvraag van 1903. Arduinen plint, horizontaal accent door kordon vormende lekdrempels op tweede en door witstenen band op derde bouwlaag Versierde borstweringen op hoektravee en derde bouwlaag. Rechthoekige vensters -in grillig bewerkte omlijstingen, afwisselend omlopend op derde bouwlaag, hoektravee en deurtravee. Rechthoekige deur geflankeerd door pilasters met bewerkt ionisch kapiteel waarop een zware waterlijst, rechthoekig bovenlicht met afgeronde hoeken in rijk versierde omlijsting met vermenging van neorocaille elementen. Jaartal 1888 op gevelsteen (hoektravee) is de stichtingsdatum van de firma Laporte die het gebouw liet optrekken.

Inwendig: vloeren en steunbalken van beton, kolommen van gietijzer. Aansluitend Blindestraat nummer 2-4: tien traveeën in voortgezette stijl verticaal geritmeerd door lisenen eindigend op composietkapitelen. Apart behandelde ingangstravee verhoogd tot halsgevel met vleugelstukken. Rechthoekige deur met groot bovenlicht in brede omlijsting.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1903, Modern Archief 20.388, dossier 1156.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine