Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Tekst van Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47500)

Omgrachte pastorie opgericht in 1768-1771 door meester-metser Jan Blomme en Jan Berckmans van Lier, in opdracht van de abdij van Averbode. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien).

Bakstenen lijstgevel met bepleisterd hoofdgestel. Centraal ingangsrisaliet onder driehoekig fronton met oculus. Rechthoekige, beluikte vensters met bepleisterde rechtstanden. Rechthoekige deur onder waaier in hardstenen schouderboogvormige omlijsting met steenkappersmerk onder gebogen waterlijst, hogerop schouderboogvenster in hardstenen omlijsting.

Interieur met schoorsteenmantels en stucplafonds uit de 18de eeuw.

Rechts aansluitend lager en inspringend bakstenen bijgebouw onder pannen zadeldak met segmentboogvormige muuropeningen naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1892, op het kadaster geregistreerd in 1894.

Omliggende tuin met aan straatzijde begroeide korfboogpoort naar verluidt opgetrokken met recuperatiemateriaal van een vroegere pastorie. Bakstenen korfboogpoort met zandstenen rechtstanden geflankeerd door geblokte pilasters onder geprofileerde kroonlijst, sierankers. Tuin heraangelegd in 1981.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Rohm Antwerpen, Monumenten en Landschappen, dossier A/0315.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Olen, schetsen 1894/18.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, plannen 5, Olen, dossier 3.
  • VERMEULEN R., De geschiedenis van de Vorselaarse Pastorie, in Heemkundige Kring Joris Matheusen, XIII, nummer 3, 16.

Auteurs:  Steyaert, Rita