Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Tekst van Burgerhuis in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4747)

Neoclassicistisch dubbelhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen + toegevoegde dakverdieping, met bouwtoelating van 1874 naar ontwerp van architect Edmond Leclef.

Vrij sobere gevel met middenrisaliet, gekorniste puilijst met centraal balkon boven de met imitatiebanden verlevendigde benedenverdieping op arduinen plint; doorlopende lekdrempels op bel-etage in gekorniste kroonlijst op tanden en klossen. Rechthoekige vensters, per drie gekoppeld in de zijtraveeën; op de lagere derde bouwlaag steunend op afzonderlijke lekdrempels en telkens gemarkeerd door een geriemde omlijsting uitlopend op de imposten. Meer uitgewerkte muuropeningen in het risaliet: rechthoekige koetspoort geflankeerd door stijlen met langwerpige spiegels onder uitgewerkte consoles van het balkon; deurvenster van de hoofdverdieping opgenomen in de geriemde omlijsting met voluutsluitsteen tussen gestrekte festoenen. Fraai balkonhek. Houtwerk vervangen door metalen ramen en deur; meest gewijzigde raamindeling en toegevoegde luifels op begane grond.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek