Windmolen Zwarte Molen

Voormalige bovenkruier, van 1863, in gebruik genomen in 1869. Onderaan in de molen bevond zich een volledige smoutslagerij. In 1933 bedrijvigheid stilgelegd en in 1937 aangekocht door architect Bergé. Nadat het wiekenhuis bij een storm zwaar werd beschadigd werd de molenromp verder ontmanteld en ingericht als woning.

Bewaarde, deels witgeschilderde, bakstenen molenromp, gelegen op een lichte verhevenheid. Veelal beluikte rond- of korfbogige muuropeningen, afgewisseld met rechthoekige zichtbare steigergaten onder de kap (bitumen). Verdwenen wieken.

• AERTS J. en WILLEMS J. 1981: Lille, het Croatendorp, Lille, 232-234.

Auteurs:  Kennes, Hilde