Gemeentehuis van Tielen en dorpsplein

Tekst van Gemeentehuis van Tielen en dorpsplein (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47377)

Voormalig gemeentehuis, gelegen ten noorden van de kerk en opgericht in 1876 naar ontwerp van provinciaal architect Pieter Jozef Taeymans, zie ook de gedenksteen in de rechter zijgevel en de kadasterschetsen.

Vrijstaand T-vormig complex, opgetrokken uit baksteen in neoclassicistische stijl, vijf + twee traveeën en één bouwlaag onder schilddak (Vlaamse pannen). Verhoogde begane grond voorafgegaan door een perron met dubbele steektrap en natuurstenen balustrade. Het perron werd volledig vernieuwd eind 1998 en draagt nu een gedenksteen voor "Flor baron Peeters, organist, componist, pedagoog, Ereburger van Tielen/ Tielen 4 juli 1903 - Antwerpen 4 juli 1986".

Lijstgevel met geblokte hoekpilasters, horizontaal geritmeerd door bepleisterde muurbanden, puilijst, architraaf en fries. De sterk benadrukte middentravee vertoont een torenvormig deurrisaliet onder verhoogd leien schilddak met vorstkam, oprijzend te midden van vier gekanteelde "belfort"-torentjes, die op hun beurt verbonden zijn door een gecementeerde boogfries; een medaillon met jaartal 1876 verwijst naar het bouwjaar. Voorts steekbogige muuropeningen onder bepleisterde waterlijst. Haaks uitspringend gedeelte, drie traveeën breed, met gelijkaardig uitzicht.

Aangepast interieur. De klassieke plattegrond bleef bewaard: centrale hal met links oorspronkelijk de armenraadkamer en het kadaster, rechts de raadkamer; in het uitspringende deel het archief en het secretariaat.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Kasterlee/Tielen, 1876/10.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, plannen 6, Tielen, dossier 3.