Rielenkapel

In het noordoostelijke deel van het gebied, eveneens op de grens met Kasterlee "Rielenkapel" toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Geboorte. Kapel reeds vermeld in een cijnsboek van 1564 en herbouwd begin 17de eeuw (zie vermelding van 1610 "...timmeragien ende edificien van de capelle tot Rielen..."). Meerdere herstellings- en verbouwingswerken in de 18de eeuw. Hersteld midden 20ste eeuw, in 1989 naar ontwerp van P. Gevers en in 1999 naar ontwerp van L. Sledsens.

Verankerde baksteenbouw van drie traveeƫn met driezijdige sluiting onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien) met zeszijdig klokkentorentje waarin veldbeiaard van 1996 en 1999. Gevels geritmeerd door lisenen waartussen korfboogvensters in bepleisterde omlijsting. Westelijke puntgevel met gelijkaardige korfboogdeur en radvenster. Noordgevel met in laatste travee sporen van een gedicht venster en een Sint-Andrieskruis van gesinterde baksteen.

Bepleisterd en beschilderd interieur, trekankers en spitstongewelf met sober stucwerk. Omringend grasperk afgezoomd met lindebomen, in oude registers aangeduid als kerkhof.

Mobilair Schilderijen van de Vlaamse School (17de eeuw). Eiken 18de-eeuws altaar. Glasramen van J. Huet met ontstaanslegende van de kapel.

• DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving. 2/De omliggende gemeenten, Antwerpen-Amsterdam, 1980, p. 59-60.
  • JACOBS A., Twee mooie oude Kapellen te Lichtaart, in Toerisme Provincie Antwerpen, XII, 1966, nummer 5, p. 67-68.
  • JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen, Kanton Herentals. Brussel-Antwerpen, 1977, p. 34.
  • S.N., Heemkundige Kring vwz Kasterlee-Lichtaart-Tielen, juli 1993, p. 4-5.
  • VAN GORP H., De Rielenkapel, Kasterlee, 2000.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Steyaert, Rita