Het Scilt van London

Voormalig huis Het Scilt van Londen (1625). Bepleisterde lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (roofing), aangepast naar huidige vorm met behoud van deuromlijsting volgens bouwaanvraag van 1853 in opdracht van P. Van Hove.

Rechthoekige vensters op al dan niet doorlopende lekdrempels met kordon en met geprofileerde omlijsting. Houten kroonlijst op bewerkte consoles afgewisseld met spiegels en onderling verbonden door kordon. Begane grond met keldermonden; sporen van kwarthol geprofileerde vensteromlijstingen.

Zeer merkwaardige deuromlijsting van blauwe hardsteen (bepleisterd en beschilderd) in barokstijl uit het derde kwart van de 17de eeuw: geprofileerde en geblokte rondboog op barokpilasters met voluutkapitelen en leeuwenkop: bovenlicht met smeedijzeren waaier, gecantonneerd door vleugelstukken en deels ingeschreven in gebogen en geprofileerde omlijsting met sleutel en gestrekte uiteinden; bekronende gekorniste mijterboog. Oorspronkelijke houten deur en timpaan met paneelwerk, nagelbeslag en halfverheven beeldhouwwerk, voorstellende engelen en putti op dolfijnen; wordt in verband gebracht met Fr. Duquesnoy (1594-1642) (?).

Uitgestrekte kelders.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek