Neoclassicistisch burgerhuis

Tekst van Neoclassicistische dokterswoning (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4726)

Bepleisterde lijstgevel van het enkelhuistype van drie traveeën en drie bouwlagen in laat-classicistische stijl, volgens bouwaanvraag van 1843 in opdracht van H. Schaffer.

Begane grond gemarkeerd door vlakke puilijst en verlevendigd met imitatiebanden. Rechthoekige vensters met lekdrempels, op de hoofdverdieping gestut door gegroefde consoles met waaiermotief, op de derde verdieping voorzien van paneel. Kroonlijst op modillons, afgewisseld met schilden en rozetten en onderling verbonden door kordon.

Rechthoekige deuromlijsting van beschilderde blauwe hardsteen met vlakke imposten, op hoge neuten; bekroond door gestrekte druiplijst op consoles die overloopt in de puilijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek