Winkelhuis in neoclassicistische stijl met Mariabeeld

Tekst van Winkelhuis in neoclassicistische stijl met Onze-Lieve-Vrouwebeeld (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4716)

Hoekhuis van twee + twee traveeën en drie bouwlagen waarvoor bouwtoelating van 1890 naar ontwerp van architect Hendrik Krekel in opdracht van Meeus.

Lijstgevel, eertijds bepleisterd en beschilderd; heden verkeerdelijk gedecapeerde voorgevel. Horizontaal geleed door middel van puilijst, gelede kordons en door kroonlijst met tanden. Bovengevel verticaal geritmeerd door platte pilasters van de kolossale orde. Rechthoekige vensters met lekdrempels. Houten winkelpuien.

Tegen hoekpenant: Onze-Lieve-Vrouwebeeld, genaamd "de Geboorte van de Allerhoogste Maegd ende Moeder Gods Maria"; bestond aldaar reeds voor 1744, doch werd hernieuwd in 1787. Sierlijke contra-postfiguur met Kind op de rechterarm, op sokkel met engelenkoppen en onder fraai bewerkt baldakijn, bekroond door een Mariamonogram in stralenkrans.

• Stadsarchief Antwerpen bouwdossier 1890#1397.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek