de Tennen Pot

Enkelhuis van vier traveeën en drie en een halve bouwlaag met lijstgevel (scherm-?). Muurankers. Rechthoekige vensters met lekdrempels en houten kroonlijst met tanden en modillons maken het 19de-eeuwse voorkomen.

Merkwaardige behouden deuromlijsting van blauwe hardsteen, uitgevoerd in barokstijl en in het derde kwart van de 17de eeuw te dateren: geprofileerde en geblokte rondboog met cartouche sluitsteen op barokpilasters met volutenkapiteel en leeuwenkop; bovenlicht in geprofileerde omlijsting met grillig beloop onder gekorniste en gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden; cantonnerende vleugelstukken; roedeverdeling behouden, doch deur vernieuwd.

Ook het interieur bewaarde verscheidene 17de-eeuwse elementen: moerbalken met sloffen (bekleed), zandstenen deuromlijsting en andere.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek