Den Bonten Mantel

Voormalig rijhuis, huidig hoekhuis Grote Markt-Wisselstraat. Werd volgens bouwaanvraag van 1947 herbouwd door de firma Kreglinger naar ontwerp van architect Henri Van Dijk, nadat het voor de verbreding van de Wisselstraat (1877) afgebroken was.

De bovengevel van de zijde aan de Grote Markt is vaag geïnspireerd op de oudere toestand. Hoekhuis, drie bouwlagen + insteekverdieping, onder zadeldak (leien).

Hoek langs oostgevel Wisselstraat met bak- en zandstenen parement in neotraditionele stijl, acht traveeën breed, vijfde en zesde travee zijn verhoogd in een getrapt dakvenster.

Zuidgevel langs Grote Markt: natuurstenen parement met in- en uitgezwenkte top in neorenaissancestijl, drie traveeën breed. De begane grond is verwerkt tot een open galerij van segmentbogen op pijlers.

Achtergevel draagt cartouche met inscriptie "Herbouwd in 1948 met de welwillende medewerking van de Magistraat van Antwerpen door bouwmeester Henri Van Dijk".

In de Wisselstraat: achteruit springende aanbouw van vijf traveeën in neotraditionele stijl met analoge gevelfrontbehandeling.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek