Gemeentelijke jongensschool

Volgens gevelstenen in 1882 opgericht als gemeentelijke jongensschool naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1881. Gecombineerde lijst- en trapgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) geritmeerd door pilasters met diamantkoppen, gebogen frontonnetje en bolornament.

Baksteenbouw met brede banden op een hoge natuurstenen onderbouw. Rechts getrapt deurrisaliet met gebogen fronton, Brugse travee met gemeentewapen in drielob; rondboogdeur in zware omlijsting met bekronend radvenster. Zijtuitgevels.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, plannen 18, Herentals, dossier 1.

Auteurs:  Steyaert, Rita