Hoeve De Roskam

Hoeve met vrijwel geheel omsloten erf; oudste vermelding van 1723, hoewel sommige elementen als resten van de huisstoel en balksloffen verwijzen naar een 17de-eeuwse kern. De verankerde bakstenen gebouwen bevatten in hun huidig uitzicht nog elementen uit midden 18de eeuw, doch zijn grotendeels het resultaat van herhaaldelijke, latere aanpassingen, onder meer na de zware oorlogsschade van de Tweede Wereldoorlog.

Hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een gekasseid erf: woonstalhuis ten zuiden, schuur ten noorden, bijkomende stal (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) ten westen, paardenstal ten oosten en bakhuis ten zuidwesten van woning.

Verhoogd en verbreed woonstalhuis (zie bouwnaad en verschil in materiaal), onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met gewijzigde rechthoekige muuropeningen. Interieur met bewaarde balken op sloffen met 17de-eeuws zaagtandmotief, opkamer en rode tegelvloer.

Driebeukige langsschuur met grotendeels versteende muren; bewaarde resten van leem- en vakwerkbouw in de noordwestelijke hoek; vijf traveeën onder schilddak (nok loodrecht op de straat, golfplaten en mechanische pannen), uit de 18de eeuw (?); graffiti met onder meer een molen en de jaartallen 1811 en 1845.

Paardenstal, twee traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); oorspronkelijk twee paardenboxen en een slaapplaats voor de paardenknecht(en), heden drie boxen. Bakhuis onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), gemarkeerd door rondboogvenstertjes.

• DRIJBOOMS F., Bouwel's enige vierkanthoeve: De Roskam, in Mededelingenblad Heemkundige Kring Westerlo, XVI, 1989, nummer 2, p. 57-61.

Auteurs:  Kennes, Hilde