Samenstel

Tekst van Samenstel van drie panden met traditionele kern (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4696)

Gedeelte kant Hendrik Conscienceplein 22, van twee traveeën: verbouwing van een trapgeveltje (17de eeuw) waarvan de dekstenen nog gedeeltelijk bewaard bleven en ingemetseld werden; heden onder plat dak (19de-eeuwse verbouwing).

Tweede verdieping met rechthoekige vensters voorzien van ijzeren leuningen: behouden kwartholle dagkanten van de oorspronkelijke kruiskozijnen. Top eertijds gemarkeerd door waterlijsten en geopend met rondboogvenster met sluitsteen en imposten met diamantkop.

Winkelpui loopt door aan Wijngaardbrug 2-4, een eenvoudige bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geknikte gevellijn (hoek) en rechthoekige vensters met lekdrempels. Oude kern (confer ordonnantie).

Achtergevel: enig overblijfsel van houten gevel; houten uitbouw onder klein lessenaarsdakje (Vlaamse pannen) houten kozijnen en dito waterlijst (15de eeuw?).

• LAENEN M. 1975: Middeleeuwse huizen met houten gevels te Antwerpen, onuitgegeven proefschrift KULeuven, 82-87.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek