Herenhuis

Tekst van Laatclassicistisch herenhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4679)

Dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen met laat-classicistische inslag daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw.

Voorheen bepleisterde baksteenbouw met gebruik van arduin voor de plint en de afwerking der muuropeningen. Tweede travee opgevat als middenrisaliet met aflijnende pseudo-pilasters en verdiepte bovenvenstertraveeën. Rechthoekige vensters met lekdrempels en bovendorpel van arduin; deurvenster in het middenrisaliet en meer gedrongen verhoudingen op lagere derde bouwlaag Kwartronde daklijst.

Eigenaardige poortomlijsting van arduin, geprofileerde korfboog gecantonneerd door kussenpilasters en bekroond door sterk geleed entablement. Terug bepleisteren van de gevel zou kwaliteiten doen uitkomen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek