Stedelijke Kindertuin 7

Dubbelhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel gedateerd 1887 en opgericht in neoclassicistische stijl; drie bouwlagen van negen traveeën onder zadeldak; door middel van opschrift te identificeren als "Stedelijke Kindertuin nummer 7".

Lange horizontaal gelede gevel op arduinen plint met breder middenrisaliet; per bouwlaag geritmeerd door pilasters op sokkels die een gekornist hoofdgestel schragen, waarbij de vensters van de volgende verdieping onmiddellijk aansluiten.

Korintische pilasters op de tweede bouwlaag en vlakke op de derde; laatstgenoemde uitlopend op de markante consoles van de gelede en gekorniste architraaf met kroonlijst op modillons en bijkomende tandlijst in het risaliet. Rechthoekige bovenvensters.

Meer versierde muuropeningen in het risaliet: rondboogpoort in een geprofileerde omlijsting met imposten en versierde sluitsteen, geflankeerd door composietpilasters onder een breed hoofdgestel met gelede architraaf, fries met vermeld opschrift en kroonlijst op klossen, plantmotieven in de zwikken. Rechthoekige bovenvensters tussen gekoppelde cantonnerende composietpilasters; omschrijvende omlijsting met vlakke pilasters onder gelede architraaf en kroonlijst op uitgewerkte consoles; fries met bas-reliëf (spelende kinderen); rechthoekig venster met kroonlijst op consoles op hoogste verdieping en fries met vermeld jaartal. Erboven, dakvenster geflankeerd door pilasters en bekroond door driehoekig fronton.

Latere (?) houten winkelpuien in de zijtraveeën.

Interieur bewaart enkele Dorisch-Toscaanse zuilen in laat-classicistische stijl van circa 1830.

Binnenplaats: met achtergebouwen die wellicht overblijfselen zijn van "de Oude Munte", eertijds een refugiehuis van de Sint-Baafsabdij te Gent.

Oostelijk gebouw: afvallende bepleistering toont verankerde bak- en zandsteenbouw in traditionele stijl tussen getrapte zijgevels, in de tweede helft van de 16de eeuw te dateren doch recenter aangepast.

Zuidelijk gebouw op L-vormige plattegrond uit de tweede helft van de 16de eeuw; verankerde bepleisterde lijstgevels, op de begane grond onder vlakke puibalk geopend door middel van renaissance-arcade van segmentbogen voorzien van geprofileerde booglijst en sluitsteen en rustend op Toscaanse pilasters. Grotendeels gedicht in de eerste helft van de 19de eeuw (?). Getoogde vensters in kwartholle omlijsting op tweede verdieping. Natuurstenen geprofileerde daklijst.

In westhoek: tuinhuis (?) van circa 1800, geritmeerd door strenge Dorische zuilen in classicistische stijl.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek