Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen met opslagplaats

Tekst van Burger- en winkelhuis in neoclassicistische stijl met pakhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4674)

Vormen samen dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve verdiepingen; bepleisterde en beschilderde lijstgevel in neoclassicistische stijl waarvoor bouwaanvraag van 1895 naar ontwerp van architect Antoine Feyt.

Lijstgevel afgelijnd door hoekpilasters en gemarkeerd door een bredere middentravee met cantonnerende gelijksoortige pilasters en bekronend fronton. Begane grond met arduinen sokkel en imitatiebanden, opgevat als sokkel van de hogere bel-etage met mezzanino.

Rechthoekige benedenvensters; steekboogvensters op de bel-etage, gevat in een rechthoekige riemomlijsting met nauwelijks gemarkeerde oren: balustrades; ten slotte langwerpige venstertjes op de hoogste verdieping, ingewerkt in het fries van het "klassieke" gevelbeëindigende hoofdgestel.

Bredere muuropeningen in het middenrisaliet: rechthoekige koetspoort geflankeerd door stijlen met imitatiebanden onder het entablement van de puilijst; verrassend breed segmentboogvenster met drielicht in een geriemde omlijsting met uitgespaarde hoeken waarin leeuwenkoppen en decoratief centraal stucwerk, met siervaas, zwanen en rankmotieven. Gevelbekroning door middel van vermeld, opengewerkt hoofdgestel met kroonlijst op tanden en klossen, gekornist onder het middenfronton en aldaar gesteund door versierde consoles.

Achterbouw: pakhuis gevormd door twee op elkaar staande vleugels. Baksteenbouw op arduinen plint, onder zadeldak. Linkse vleugel waarvoor bouwtoelating van 1900 naar ontwerp van architect Louis Gife telt drie traveeën en drie bouwlagen. Arduinen puilijst; gestileerde lelie-ankers tussen de bouwlagen. Getoogde muuropeningen met arduinen dorpels.

Twee linkse traveeën op de grond heden toegebouwd door een recente constructie (voordien twee kleine vensters per travee, onder gemeenschappelijke sierboog), de rechtse travee wordt ingenomen door een poort. Op de derde verdieping tweelichtsvensters.

De rechtse vleugel is van gelijkaardige constructie, maar ouder en tijdens het eerste kwart van de 20ste eeuw tot vier bouwlagen verhoogd. Middenvenster geflankeerd door twee dubbele deuren op het gelijkvloers. Laadvensters in linkse travee.

De binnenconstructie bestaat uit gietijzeren zuilen, waarop ijzeren I-balken die de vloeren dragen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwvergunningen 1895#239 en #1241.