Neoclassicistisch burgerhuis

Tekst van Neoclassicistisch winkelhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4670)

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder later pseudo-mansardedak (kunstleien); sobere bepleisterde en beschilderde lijstgevel waarvoor bouwaanvraag van 1865, naar ontwerp van architect en aannemer Jean Baptiste Winders voor Guillaume Pauwels en zoon.

Behouden indeling van de bovenverdieping boven oorspronkelijke houten puilijst. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen met lekdrempel steunend op kort hielojief en langwerpig spiegeltje. Twee bewaarde S-vormige ijzeren leuningen op derde bouwlaag, blijkbaar latere op tweede bouwlaag.

Klassiek hoofdgestel met vlakke fries en (vernieuwde) kroonlijst.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1865#127 en 1865#236.