Molenromp

Bewaarde molenromp van voormalige bovenkruier, type belt- of bergmolen; gebouwd in 1895 na het afbranden van een -in 1891 uit Wuustwezel overgebrachte- houten standaardmolen; een storm in 1930 vernielde wieken en kap.

Bakstenen kuip onder recente gedrukte kegelvormige bedaking (leien) met windwijzer; onregelmatig geplaatste segmentbogige muuropeningen; stellinggaten ter hoogte van smeerzolder. Moleninrichting inmiddels verwijderd.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Vergunningsplichtige Inrichtingen, Meerle, dossier 2.
  • HOLEMANS H. & LEMMENS P.J. 1980: Molens der Noorder- en Oosterkempen, Sint-Niklaas.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  De Sadeleer, Sibylle