Burgerhuis De Draeck

Tekst van Burgerhuis De Draeck (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46586)

Zogenaamd De Draeck, minstens opklimmend tot de 16de eeuw (mogelijk met oudere kern), met circa 1740 in rococostijl herbouwde voorgevel.

Dubbelhuis van vier op vijf traveeën en twee bouwlagen onder deels overkragend schilddak (nok loodrecht op de straat, leien), doorbroken door monumentale schoorstenen. Gedecapeerde bakstenen lijstgevel met ankers op gecementeerde, beschilderde plint van arduin. Doorlopende zandstenen speklaag ter hoogte van de onderdorpels der bovenvensters. Omlopende houten kroonlijst op modillons, alternerend met steigergaten; noordelijke zijgevel beëindigd met overhoekse muizentandlijst. Rechthoekige, naar boven toe verkleinende vensters in omlopende omlijsting van arduin, voorzien van ontlastingsbogen, duimen van voormalige luiken op de begane grond en beschilderde stijlen op de bovenverdieping; schuiframen met sierlijk uitgesneden wisseldorpels, kleine roedeverdelingen en groen gekleurd glas. Segmentboogdeur in geprofileerde arduinen omlijsting met neuten en middenkalf (zie vensters), bovenlicht met fraai smeedijzeren hekwerk, schelpvormige sleutel en gebogen kroonlijst. Venster- en deuromlijstingen met 18de-eeuwse steenmerken. Originele houten deur met koperen beslag en deurknop; ijzeren trekbel.

Gecementeerde en beschilderde zij- en achtergevel met ankers, eerstgenoemde met getrapt dakvenster waarin laadluik met houten dorpels, een topvenstertje en een groot segmentbogig kloosterkozijn ter hoogte van de trapzaal (vierde travee), laatstgenoemde met schijnvoegen en rechthoekige vensters (aanpassingen van circa 1920). Later overbouwde doorgang ter hoogte van nummer 179. uitbouwen.

Interieur: nog aanwezige 16de-eeuwse plattegrond met onder de voorste plaatsen drie gewelfde kelders met bepleisterd tongewelf (nok parallel aan de straat), vier kamers op de begane grond, vier op de bovenverdieping, haaks ingevoegde trapzaal tussen voor- en achterplaats links; spiltrap naar de zolder met 16de-eeuwse deur. Samengestelde balklagen, blootgelegd in de voorste plaats, op nog aanwezige witstenen consooltjes met peerkraal- of ribmotief (op begane grond voorgevel, op bovenverdieping parallel lopend). Eikenhouten gordingenkap met originele spanten (drie dubbele schaargebinten) met telmerken; de oude zoldervloer van rode en enkele blauw-zwarte tegels werd op de begane grond hergebruikt in de linkervoorplaats en in de keuken (in uitbouw). Rechterachterplaats op de begane grond met originele gotische schoorsteenmantel met verglaasde aardewerktegels. Bovenverdieping met 16de- of 17de-eeuwse binnendeuren.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 0460.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis De Draeck [online], https://id.erfgoed.net/teksten/46586 (geraadpleegd op ).