De Gulden Coppe

Historiek

Zogenaamd De Gulden Coppe, reeds in 1520 alsdusdanig gekend burgerhuis. In 1540 aangekocht door Antoon III Keldermans (betrokken bij de bouw van kerk, kasteel, stadhuis), die het waarschijnlijk deels verbouwde, zie kenmerkende tudorbogen op tweede bouwlaag en achterbouw. Aanpassingen in de 18de-, 19de- en 20ste eeuw; volledige restauratie in 1994-1995 onder leiding van H. Adriaensens; wijziging van de achtergevel in 1996 naar ontwerp van architectenburo Van Boxel, Hectors, Van Laer.

Beschrijving

Voorhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met nieuwe dakkapellen. Verankerde baksteenbouw met gedecapeerde, heropgevoegde lijstgevel op hoge arduinen plint, beëindigd met houten kroonlijst. Rechthoekige naar boven toe verkleinende vensters, oorspronkelijk met kruiskozijnen, met in de 19de eeuw aangepaste onder- en bovendorpels van arduin; gecementeerde witstenen hoek- en aanzetblokken en ontlastingsbogen verwijzend naar oudere constructie. Tweede bouwlaag vermeerderd met brede tudorboogvormige uitkragingen op zandstenen consoles met schelpmotief, zie Keldermansinbreng; begane grond met luiken. Rechthoekige deur in 19de-eeuwse omlopende arduinen omlijsting met neuten en druiplijst; houten paneeldeur met lijstwerk; bovenlicht. Getrapte zijpuntgevels.

Bij hoofdvolume aansluitende (16de eeuw) en parallelle (18de- of 19de eeuw) achterbouwen, eerstgenoemde onder zadeldak, laatstgenoemde onder lessenaarsdak, met gedecapeerde en verankerde bakstenen punt- en lijstgevel, respectievelijk van twee en drie traveeën; top met aandak, vlechtingen, schouderstukken, topstuk, voormalig laadluik en steigergat; rechthoekige muuropeningen met 19de-eeuwse houten latei en ontlastingsboog (begane grond); ingekaste houten paneeldeur met bovenlicht. Noordelijke zijgevel met sporen van speklagen, Y-anker en gedicht venster met houten latei, zandstenen hoekblokken en duimen. Noordoostzijde met lager, aansluitend 16de-eeuws bijgebouw van drie traveeën (nok loodrecht op de straat); verankerde baksteenbouw met rechthoekige muuropeningen onder houten latei.

Overbouwde doorgang ter hoogte van nummer 171. Zuidoostzijde met vernieuwd bijgebouw palend aan de nummers 177-179, in 1996 door middel van een gang met het hoofdgebouw verbonden.

Interieur

Drie gewelfde kelders (loodrecht op de straat). Gewijzigde indeling van de begane grond (zie huidige caféfunctie) met links achteraan twee vermoedelijk 18de-eeuwse binnendeuren, respectievelijk naar noordelijk bijgebouw en gang, een eind 18de- begin 19de-eeuwse vloerbetegeling en een brede schoorsteen met houten schouwbalk. Samengestelde balklagen; bewaarde witstenen consooltjes en balksloffen op de bovenverdieping. Oorspronkelijke houten spiltrap vervangen door een beglaasde trapkast. Zolderverdieping met vloer van rode gebakken tegels; bewaarde 16de-eeuwse dakconstructie met eiken gordingen en spanten (drie dubbele en twee enkele schaargebinten respectievelijk boven hoofdvolume en achterbouw) met pen- en gatverbindingen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 0460.
  • VERHEYEN J., Vergeten monumenten. De Gulden Coppe, in De Hoogstraatse Maand, XII, nr. 140, december 1996, p. 13-17.

Auteurs:  Plomteux, Greet