Parochiale Jongensschool Onze-Lieve-Vrouwe

Tekst van Parochiale Jongensschool Onze-Lieve-Vrouwe (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4658)

Ingangstravee "Parochiale Jongensschool O.-L.-Vrouwe" (zie opschrift), gevestigd in de voormalige Sint-Salvatorkapel van het Pieter Potklooster (zie Grote Pieter Potstraat).

Gele baksteenbouw van één travee en vier verdiepingen op arduinen plint en verlevendigd met rode bakstenen speklagen. Bouwaanvraag van 1909 naar ontwerp van architect Eugène Dieltiëns.

Gemarkeerd door platte hoeklisenen, onderling verbonden onder de kroonlijst. Poort onder ijzeren I-balk met bevestigingsbouten in rozetvorm; voorts getoogde vensters met arduinen lekdrempel. Naar de patine van de stenen te oordelen werd de bovenste bouwlaag later toegevoegd in dezelfde stijl.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek