De Cleyne Clocke

Oude meesterwoning, in 1574 gebouwd op grond van de Pieter Potabdij, zoals trouwens de ganse reeks trapgevels aan deze straatzijde. Diephuis met vereenvoudigde puntgevel van vier traveeën en twee bouwlagen + insteekverdieping onder zadeldak (Vlaamse pannen), gebouwd in traditionele stijl.

Gecementeerde en verbouwde gevel met aanpassingen uit de 19de en de 20ste eeuw (pui), waarin de bewaarde muurankers met krul en spie echter de oorspronkelijke bouwlaag-hoogte aanduiden.

Gekoppelde vensters van de insteek met ten dele zichtbare kwarthol geprofileerde stijlen van zandsteen en behouden kwartronde waterlijsten. Gekoppelde vensters van de bovenverdieping met vernieuwde boven- en onderdorpels doch vermoedelijk oorspronkelijke stijlen met kwarthol beloop aan de dagkanten (zie blootgekomen gedeelten).

Behouden luik met waterlijst onder het steigergat bovenaan in de puntgevel resulterend van een vereenvoudigende aanpassing (oorspronkelijk trapgevel?).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek