Woning Schellekens (16N4)

Woning Schellekens van 1970 naar ontwerp van R. Braem, in 1976 uitgebreid met een bureau. Lowbudgetwoning waarvan de kostprijs deze van een vergelijkbare sociale woning (type Kleine Landeigendom) niet mocht overschrijden; de gebruikte materialen: witgeschilderde Kempense baksteen en grenenhout, evenals constructie en vormgeving refereren aan de streekeigen bouwtrant. Van straat en buurhuizen door hoge beukenhagen afgeschermd landhuis met smalle gesloten voorgevel aan de noordzijde; lange opengewerkte west- en oostgevel van zeven traveeën, respectievelijk aan tuin en perceelgrens, en één tot twee (insteek) bouwlagen onder mank zadeldak (nok parallel aan straat), waarvan de oorspronkelijke asfaltbedekking werd vervangen door eternitgolfplaten op het lange en leien op het korte dakschild; drie eternitschoorstenen markeren de nok. Tegen de zuidzijde aanleunend bureau van twee traveeën onder lessenaarsdak met dezelfde bekleding als het hoofddak. Voor de noordgevel geplaatste carport, bestaande uit stalen profielen met golfplaten van doorzichtig plexiglas. Noordwestelijk tuinhuis, eveneens met carport.

Mogelijk als een interpretatie van stijl- en regelwerk opgebouwde westelijke puntgevel met aan de voet uitbuigende bakstenen stijlen waarop het dak rust en een betonnen dwarsbalk ter hoogte van de dakvoet. Rechthoekige aluminiumschuiframen alternerend met vaste glaspanelen onderaan (zie spatie tussen dragers en glaswand), trapeziumvormige rechtstreeks in het metselwerk geplaatste ramen bovenaan.

Plattegrond met aan westzijde gegroepeerde leefruimten en open, door de architect zelf ontworpen keuken afgesloten door een kastenwand, alternerend met bakstenen pijlers, parallel centrale gang en aan de oostzijde gegroepeerde bad- en slaapkamers. Ziende dakkap met grenen beplanking; gelijkaardig afgewerkte rugzijde (naar de living toe) van de kasten. Open haard, centrale verwarmingsketel en installatie voor verse luchtaanvoer met zichtbare af- en/of aanvoerbuizen van eternit (zie de corresponderende schoorstenen op het dak).

• Plannen en informatie verstrekt door de bouwheer.

Auteurs:  Plomteux, Greet