Hansahuis

Kantoorgebouw Hansahuis. Monumentaal hoekblok van vier bouwlagen onder kunstleien bedaking: zeven traveeën brede voorgevel geflankeerd door twee halfronde hoektorens van drie traveeën met koepelbekroning; zijgevels van drie traveeën aan de Kaaizijde en aan de Kaasstraatzijde. Bouwaanvraag van 1901 naar ontwerp van architect Joseph Hertogs. Opgetrokken in neobarokstijl; parement van witte natuursteen met verwerking van arduin.

Symmetrisch opgebouwde gevelordonnantie met sterk gemarkeerde en plastisch behandelde geledingen. Homogener en vlakker gehouden onderbouw met imitatiebanden en rondboogvormige muuropeningen; overstekende bovenverdieping, geflankeerd door de vermelde hoektorens, afgelijnd door kolossale pilasters en geritmeerd door kolossale driekwartzuilen met Ionische inslag steunend op door balustrades verbonden sokkels; middenrisaliet uitlopend op halsgevel, op deze bovenverdieping gecantonneerd door gekoppelde halfzuilen van dezelfde orde. Omlopende gekorniste kroonlijst, onderbroken in het risaliet waar ze als basis fungeert voor het gebroken gebogen fronton. Mezzanino geritmeerd door pilasters op voluutvormige sokkels; boven de voorgevel uitgewerkt als galerij op gekoppelde zuiltjes tussen balustrades aan weerszij van de vermelde gevelbekroning van het risaliet. Gebogen dakkapellen. Hoger opgetrokken hoektorens met versierde en van oculi voorziene trommel; koepels uitlopend op lantaarn met ijzeren balkon. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting en, in de hoofdtravee, voorzien van sluitsteen. Versierde guirlandes en rankwerk op borstweringen en onder kroonlijst; mascaron en festoenen boven het rondboogvenster van de halsgevel. Vrij zware mythologische bronzen beelden (Jef Lambeaux) aan weerszij van de hoektorens en leunend op fronton. Gelijksoortige opstand in de drie traveeën brede zijgevels; afgelijnd door kolossale pilasters; gesloten mezzanino.

Hierbij aansluitend langs de Van Dijckkaai: natuurstenen lijstgevel van vijf traveeën van het eerste "Hanzahuis", gebouwd in 1897 naar ontwerp van Joseph Hertogs voor Mallinckrodt. Gemarkeerd door sterk vooruitspringende zijrisalieten die eertijds uitliepen op koepels, laatstgenoemde heden, samen met het schilddak op het middenrisaliet, omgevormd tot vijfde bouwlaag. Wijkende middenbouw, op de bel-etage geaccentueerd door een balkon op consoles en met ijzeren hek. Arduinen begane grond verlevendigd met imitatiebanden, uitstralend boven de rondboogvormige muuropeningen; verder rechthoekige vensters in omlijsting van platte banden. Opvallend stijlverwantschap tussen deze twee gebouwen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek