Den grooten Refter en den kleinen Refter

Tekst van Den Grooten Refter en den Cleynen Refter (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4617)

Samenstel van een breed en een smaller pand, respectievelijk twee en drie traveeën en twee en drie bouwlagen, elk onder een zadeldak met mechanische pannen (nok loodrecht op de straat), dagtekenend uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw.

Gecementeerde en beschilderde trapgevels (respectievelijk vijf en negen treden) uitlopend op een overhoeks topstuk. Muurankers met gekrulde spie. Aangepaste bovenvensters: verwijderde kruiskozijnen en toegevoegde lekdrempels (19de eeuw). Dichtgemetselde muuropeningen bovenaan in de top (waterlijst behouden); verder rechthoekige luikgaten met latei op consoles. Onlangs storend verbouwde pui; in de smalle trapgevel is boven het houten beschot nog de waterlijst zichtbaar die de vroegere deur bekroonde (restant van een 19de-eeuwse verbouwing).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek