Diephuis

Diephuis met aangepaste puntgevel met vier traveeën ter hoogte van pui met insteek en twee op de bovenverdieping, onder zadeldak (Vlaamse pannen), behorend tot traditionele stijl uit de 16de of 17de eeuw. Gecementeerde gevel op afgeschuinde plint van beschilderde natuursteen met keldermond; voorts bewaarde hoofdelementen van constructie en gevelindeling, zijnde muurankers met gekrulde spie en l-vormig in de top en muuropeningen.

Gekoppelde vensters met kwartholle stijlen op de insteekverdieping: twee behouden stenen kruiskozijnen met verweerde tussenstijl op de bovenverdieping en drielicht van de top onder bovenaan geplaatst luik en steigergat. Gekoppelde korfboog- en rondboogdeuren in de eerste twee linker traveeën, beide afgewerkt met een vlakke stenen omlijsting met kwarthol beloop. Aangepaste rechter travee.

Achtergevel: puntgevel; overblijfselen van de oorspronkelijke muuropeningen. Deurtje links geeft toegang tot achterhuis (via overbouwde gang), in kern uit de 17de eeuw, doch aangepast. In de gecementeerde lijstgevel bleef een rechthoekige deur in beschilderde (zandstenen?) omlijsting met latei op karbeeltjes. Achtergevel zichtbaar van op binnenplaats van nummer 8-10.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek