Hoekhuis

Tekst van Geheel van drie winkelhuizen in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4600)

Nummer 65. Hoekhuis van vier bouwlagen met bepleisterde lijstgevel van respectievelijk twee, één afgeschuinde hoektravee en één travee, afgedekt met afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen) en daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Gemarkeerde gevelindeling door middel van platte kordonbanden boven de lateien en doorgetrokken lekdrempels die dus samen ook de borstweringen aflijnen en als het ware sokkels vormen voor de banden met pseudo-hoekstenen van drie hoofdtraveeën. Rechthoekige vensters en deurvensters in geriemde omlijstingen. Balkons met smeedijzerenleuningen lopen om de drie hoofdtraveeën van de bel-etage en verlevendigen voorts de middentravee van de andere bovenverdieping; balkonplaten geschraagd door zware gegroefde en met rankwerk versierde consoles; laatstgenoemde onderaan verborgen door de bekleding van de vernieuwde pui. Kroonlijst op klossen en tandlijst boven gelede architraaf en fries met spiegels.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek