Hoekhuis

Hoekhuis van vijf + vier traveeën en drie verdiepingen waarvoor bouwtoelating van 1833. Voorgevel: laatclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevel, geritmeerd door rechthoekige vensters in riemomlijsting; lekdrempels doorgetrokken op de begane grond en bel-etage, laatstgenoemde verrijkt met waterlijst - in poorttravee uitgewerkt tot driehoekig fronton - waaronder stuccoversiering met rankwerk; op de borstweringen panelen, eveneens gevuld met stuccoversiering van arabesken. Gevel bekroond door middel van gelede architraaf, fries met paneelwerk en gekorniste kroonlijst op klossen.

Strenge poortomlijsting van beschilderde arduin: Toscaanse pilasters bekroond door onversierd entablement (vergelijk Wolstraat nummer 27; Keistraat nummer 50). Zijgevel van vier traveeën eenvoudig uitgewerkt. Hoekpenant van de bel-etage draagt een gekroond Onze-Lieve-Vrouwebeeld in geprofileerde nis, uitlopend op decoratieve cartouche; Kind op linkerarm; op maansikkel. Zwierig beeld, mogelijk teruggaand op 18de-eeuws model (?). Kleine lichtarm met verdwenen lantaarn.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek