Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Tekst van Burgerhuis in Louis-Philippestijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4567)

Rijhuis van vier traveeën en drie bouwlagen + zolderverdieping onder plat dak, waarvoor bouwtoelating van 1856. Eertijds bepleisterde lijstgevel met iets bredere tweede travee, uitgewerkt als licht vooruitspringend risaliet, oorspronkelijk met ingang en geaccentueerd door balkon met opengewerkte leuning en door deurvensterbekroning met stuc-decoratie en driehoekig fronton.

Geritmeerd door fijne natuurstenen zuiltjes op hoge basementen en uitlopend op druk uitgewerkte beschilderde consoles die de markerende en sterk gekorniste arduinen kordons schragen; laatstgenoemde brengen horizontaliserend effect, aangevuld door onderling verbonden lekdrempels. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting van natuursteen. Ten slotte gekorniste houten kroonlijst met tandlijst.

Gewijzigd (eerste kwart van de 20ste eeuw?): ingang verplaatst naar links; begane grond bekleed met arduin met imitatievoegen en vensters voorzien van tralies met neo-Lodewijk XVI-motieven; bovenbouw gedecapeerd en opnieuw gevoegd; toegevoegde dakverdieping.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek