Neoclassicistisch winkelhuis

Tekst van Neoclassicistisch winkelhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4559)

Enkelhuis van vijf traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (asfalt); empirestijl uit het eerste kwart van de 19de eeuw (?). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met links breder poortrisaliet. Rechthoekige poort in omlijsting met eenvoudige casementen op neuten; bekronende gekorniste waterlijst op brede consoles; voorts onversierde rechthoekige bovenvensters. Op de bel-etage, rondboogvensters in vlakke omlijsting met geprofileerde archivolten op doorgetrokken imposten en doorlopende lekdrempels, laatstgenoemde herhaald onder de rechthoekige vensters van de hoogste verdieping; riemomlijsting met oren en sluitsteen in het risaliet. Als gevelbekroning: gelede architraaf, fries met casementen en schilden, kroonlijst op modillons. Gevelplaat met opschrift: "Aan Henri Jespers door de Duitschers voor het vaderland neergeschoten op 16 maart 1918" (ook in het Frans), aangebracht op de penant van de hoofdverdieping.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek