Classicistisch huis

Tekst van Woning van de Havenkapitein en Potagiepoort (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4555)

Classicistisch dubbelhuis, met gecementeerde lijstgevel van drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), naar ontwerp van François Verly. Bouwaanvraag van 1802. Begane grond van drie traveeën geritmeerd door een drieledige rondboogarcade met vlakke pilasters, imposten, booglijst en sluitsteen. Eerste travee (nummer 15): ingang Dominikanerklooster, de zogenaamde "Potagiepoort" (zie Veemarkt); tweede travee met rondboogdeur in gelijksoortige vlakke omlijsting met neuten en imposten en fraai bovenlicht met pijltracering; derde travee met aangepast venster. Rechthoekige bovenvensters afgewerkt met lekdrempels. Onversierde daklijst.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1802, Modern Archief 560/1.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek