Politiecommissariaat van de 1ste Wijk

Tekst van Politiecommissariaat van de 1ste Wijk (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4552)

Voormalig politiebureau. Dubbelhuis met neorenaissancistische en neotraditionele inslag; lijstgevel, respectievelijk zes traveeën en drie bouwlagen, afgedekt met tentdak (asfalt). 1875 gedateerd in gevelsteen in de fries. Baksteenmetselwerk met omlijstingen van natuursteen en verlevendigd met sierankers. Hoge afgeschuinde plint van arduin, onderbroken voor twee rondboogdeuren met gestrekt middenkalf op consooltjes, sleutel en waterlijst. Kruiskozijnen op de begane grond uitgewerkt als drielicht, eveneens beschermd door omlopende waterlijsten ter hoogte van de tussendorpel doorgetrokken over de penanten. Als bekroning: een hoofdgestel met architraaf van zandsteen; kroonlijst op consoles gealterneerd door steigergaten; boven derde travee, dakvenster met tuitgeveltje tussen vleugelstukken, en voorzien van rondboogvenster.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek