Gutenberg

Zeer ondiep hoekhuisje zogenaamd Gutenberg; drie traveeën breed, één diep, begane grond + entresol en twee bovenverdiepingen, afgedekt met koepeldak waarin een dakkapel: 1880 gedateerd in gevelsteen (bouwaanvraag van 1880 met uiterst geschematiseerde ontwerptekening). Hybridische interpretatie van het stijleclectisme mede beïnvloed door de Parijse wereldtentoonstelling van 1878.

Opstand van winkelpui en entresol geritmeerd door geornamenteerde pilasters onder getorste neobarokke halfzuilen met zware bekronende consoles; op laatstgenoemde steunt de door postamenten ingedeelde balustrade van de bovenverdieping. Derde en vierde bouwlaag opgenomen in een drukke gevelcompositie met gemarkeerde travee-indeling met rechthoekige vensters en daartegen opwegende decoratie van vensterbekroningen en borstweringen met elementen ontleend aan de vormentaal van neorenaissance, -barok en -classicisme, onder meer hermenfiguren op de penanten van de derde bouwlaag, cartouches, schijf- en rankmotieven, putti, stierenkoppen, diverse inscripties onder meer "Rien ne me résiste" - "et la lumière fut", en allerlei voorstellingen in verband met de boekdrukkunst. Bekronend entablement waarboven versierde dakkapel met rond venster, afgedekt met segmentbogig fronton onderbroken voor pilaster met borstbeeld van Gutenberg.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1880, Modern Archief 20.180, dossier 154.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek