Rijhuizen

Tekst van Neoclassicistische rijhuizen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4526)

Eenvoudige bepleisterde lijstgeveltjes van twee traveeën, vier bouwlagen onder verschillende bedakingen (zadel-, schild-, mansardedak); vierde bouwlaag van nummer 16 toegevoegd in 1875. Te dateren in het vierde kwart van de 19de eeuw, de nummers 16 en 18 echter duidelijk met oude kern, zie dakvorm, ankers en achtergevel.

Fraaie klassieke winkelpui van nummer 22; de begane grond van de nummers 16 tot 20 met toegevoegde rolluikkasten. Rechthoekige bovenvensters op lekdrempels; nummer 22 summier versierd. Als gevelbeëindiging: een kroonlijst op klossen of modillons.

Merkwaardige achtergevels te zien via Lombardenvest. Nummer 16: gecementeerde puntgevel met ankers opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw; aangepaste rechthoekige vensters met toegevoegde lekdrempel: top met rechthoekige en rondboogvenster met resten van sluitsteen (natuursteen). Nummer 18: gecementeerde lijstgevel met aangebouwd trappenhuis zonder spits op veelhoekige plattegrond en met ovale muuropeningen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek