Burgerhuis met Lodewijk XIV-poort

Gecementeerde lijstgevel van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; opvallend geknikte gevellijn; muurankers met krulmotief verraden oude kern. Rechthoekige, aangepaste vensters met lekdrempels.

Merkwaardige poortomlijsting van blauwe hardsteen, in het eerste kwart van de 18de eeuw te dateren en uitgevoerd in een overgangsstijl Lodewijk XIV-rococo: brede, sterk geprofileerde segmentboog op imposten; profiel doorlopend in rechtstanden op neuten; gedeelte van de boog, de sluitsteen en een stuk van de bekronende waterlijst zijn afgevallen; zwikken opgevuld met vlechtwerk met rozetjes.

Binnenplaats: rondom vierkante open ruimte: bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie bouwlagen: hoge rechthoekige vensters met lekdrempels: gevelsteen: "M. V. Koelman-Lauwers 1868" (toenmalige eigenaar).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek