Winkelhuis in eclectische stijl

Tekst van Winkelhuis in eclectische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4513)

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder plat dak; bepleisterde en beschilderde lijstgevel in eclectische stijl, gebouwd in 1898 naar ontwerp van architecten J.B. Vereecken en zoon.

De hoekpenanten van de begane grond zijn uitgewerkt als platte pilasters van roze graniet; overigens verbouwd. Behouden derde en vierde bouwlaag, gecantonneerd door hoekpilasters van de kolossale orde, versierd met stucwerk, waarop belijnend entablement en uitgewerkte gevelbekroning rusten. Drie rechthoekige vensters van de derde bouwlaag, geflankeerd door kwartzuiltjes aanleunend bij de ingediepte penanten die het gekornist entablement schragen; gebogen fronton boven middenvenster.

Bekronend halfrond drielicht van hoogste verdieping als opengewerkte beglaasde bovenpartij. Kroonlijst op klossen onderbroken door dakvenster opgevat als portiektravee met uitgewerkt tweelicht en gebogen balkon. Aanleunende attiek gemarkeerd door postamenten en overladen oeils-de-boeuf.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek