Hof te Mutsereel

Voorheen bekend als "Hof te Mutsereel", pachthoeve van de abdij van Affligem (sinds 1487). Tweemaal afgebrand door de Franse troepen. Heropgebouwd in 1713. Oorspronkelijk L-vormige aanleg, met haakse bijbouw met ongeveer zelfde noklijn en dakhelling (met aandak, muurvlechtingen en topstuk); gesloten erfgevel met een traditionele rondboogdeur. Heden enigszins van de weg afgelegen alleenstaand huis van anderhalve bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op straat, mechanische pannen). Steile dakhelling. Gedateerd 1713 op (behouden) zandstenen gevelsteen in gecementeerde voorgevel (20ste eeuw) op originele plint van Meldertse steen (gecementeerd). Rechthoekige vernieuwde muuropeningen. Zijgevels met aandaken op hoge schouderstukken. Linker zijgevel met twee rechthoekige venstertjes met sporen van zandsteenblokken.

In de 20ste eeuw werd het huis gedeeltelijk herbouwd en gecementeerd.

Haakse bakstenen stal van gelijke hoogte onder zadeldak met scherpe helling, uit de 19de eeuw.