Station

Station van circa 1937 naar ontwerp van architecten Henry van de Velde, Desmet en Paul Nouille, ter vervanging van neoclassicistisch getint station van 1863.

Het modernistisch gebouw reflecteert het feit dat dit station in 1908 een terminusstation wordt: de voorzijde is niet langer westgericht op de Kerkstraat, doch noord op het 'stationsplein'.

L-vormig gebouw van gele sierbaksteen, één à twee bouwlagen onder schilddaken (blauwe dakpannen). Naar verluidt zou tegen de oorspronkelijk volledig plat bedoelde bedaking verzet gerezen zijn, waarna het ontwerp aangepast werd. De centrale hoge lokettenzaal wordt gemarkeerd door hogere gevelfronten aan de pleinzijde (met uurwerktoren) en aan de perronzijde.

Ten oosten van de sporen, laag voormalig dienstgebouw (mogelijk magazijn) van donkere sierbaksteen onder pannen schilddak (nu Plaatselijke Openbare Bibliotheek).

• HAESELEER L., La nouvelle gare de Blankenberghe. Architectes: Desmet, Henri Van de Velde en Paul Nouille, in: 'La Technique des Travaux', 14/3, p. 133-136.
  • VAN RIJSSEL A., Blankenberge in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentbriefkaart nummers 1 en 2.
  • WAEYAERT F., Sporend door Noordwest-Vlaanderen. 150 jaar spoorweggeschiedenis, Brugge, 1988, p. 97-98.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Hooft, Elise