Fabriek

Tekst van Papeteries Anversoises G. Moorrees & Cie. (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4482)

Gelegen op de hoek met Jeruzalemstraat nummer 17. Voormalige "Papeterie Anversoise" (tot 1956), en sinds 1964 fabriek van sierknopen, -gespen, en dergelijke meer (zogenaamd "Indian Caps"). Indrukwekkend blok van vier verdiepingen in neoclassicistische stijl, heden begrensd door Pottenbrug, Engelse Beurs en Jeruzalemstraat. Blijkt het resultaat te zijn van progressieve uitbreidingen in voortgezette stijl, doch globaal circa 1900 te dateren. Een eerste grote uitbreiding van het complex dateert waarschijnlijk van 1902-03, toen het pand Engelse Beurs nr. 2 reeds als "atelier" omschreven werd. De vraag werd gesteld om hiervan de vensters van de tweede verdieping en het dak te mogen afbreken, en om deze tweede verdieping te mogen verhogen en een derde bij te bouwen. Tevens werd gevraagd om de huizen Pottenbrug nr. 2 en 3 te slopen, en hier een gebouw van drie verdiepingen te bouwen voor burelen, opslagruimten en conciërgewoning. Bij deze uitbreidingen werd rekening gehouden met de stijl van de bestaande delen. De huidige onderkeldering van het complex duidt op heterogene woonhuisbebouwing voordien. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels verrijkt met arduin. Per gevel een centrale ingangstravee met rechthoekige geprofileerde poortomlijsting, bekroond door balkon op consoles, op de bovenverdieping gemarkeerd door lisenen die uitlopen op verkropping in de kroonlijst. Tweede en derde bouwlaag geritmeerd door ronde boogvensters met geprofileerde arduinen booglijsten op onderling verbonden imposten; bel-etage extra gemarkeerd door brede doorlopende onderdorpels waarop ijzeren leuning uitgewerkt met neo-empiremotieven. Voorts rechthoekige vensters, op de begane grond in vlakke arduinen omlijsting, op de hoogste verdieping enkel met lekdrempels. Ten slotte, klassieke gevelbekroning door middel van een geleed kordon en gekorniste kroonlijst op klossen.

Interieur: ter gelegenheid van de bouwaanvragen van 1902 werden bouwtekeningen bijgevoegd van de wijze waarop alle vloeren met ijzeren (?) balken op geringde zuilen zouden versterkt worden; uit dit document kon echter niet worden afgeleid of deze zuilen voordien reeds al niet in de bouw aanwezig waren. Op dit ogenblik vinden we in het interieur gietijzeren zuilen, waarop ijzeren I-balken, voordien met houten vloeren of troggewelven met fabriekstegels (op sommige plaatsen nog merkbaar), doch nu met betonnen bevloering; ook recentere bouw en verbouwingen volledig in beton. Verlichting eveneens langs binnenuit via drie grote lichtkokers en een kleine (momenteel op de begane grond overdekte) binnenkoer. Gietijzeren wenteltrap over drie verdiepingen. De persen en andere installaties van het huidige bedrijf dateren voor een groot deel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. De firma bewaart een unieke collectie matrijzen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1902, Modern Archief 20.379, dossier 572: Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1903, Modern Archief 20.387, dossier 861; architect J. L. Hasse. Aanbouw van zeven traveeën en vier verdiepingen in de richting van de Kleine Goddaert in zakelijker stijl van 1898: Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1898 Modern Archief, 20.332, dossier 638; architect J.L. Hasse.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek