Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Tekst van Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4480)

Eertijds achteruitgang van de "Hallen van Armentiers": overdekte lakenmarkt gelegen Hoogstraat nummer 35. Nu twee enkelhuizen in neoclassicistische stijl van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (roofing) met dakkapel: rechthoekige venster met segmentboogvormig houten fronton, geflankeerd door twee ronde oculi met geprofileerde waterlijst. Gebouwd volgens bouwaanvraag van 1889 naar ontwerp van Hendrik Krekel opgetrokken voor eigen rekening.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgeveltjes op hoge gelede sokkel van arduin. Aangepaste, geblokte begane grond: de oorspronkelijke inrijpoort vervangen door twee brede steekboogvensters in geprofileerde omlijsting, nummer 28 met bewaarde roedeverdeling; links en rechts rechthoekige deur in arduinen omlijsting met geprofileerd beloop uitlopend op hoekig ezelsoor. Brede belijnende puilijst.

Rondboogvormige bovenvensters met geprofileerde booglijsten en geornamenteerde sleutel en diamantkopimposten. De verbonden lekdrempels rusten op gegroefde consoles waartussen paneel. Fraai klassiek hoofdgestel -gelede architraaf, panelenfries afgewisseld met sierlijke modillons, kroonlijst- als gevelbekroning.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek