Westermolen

Houten korenwindmolen. De eerste vermelding van een staakmolen alhier dateert van 1372, toebehorend aan de heren van Aveschoot. De huidige molen dateert van 1785 met hergebruikt materiaal van de oude molen. De molenbedrijvigheid stopte na de beschadiging tijdens de storm in 1953. In 1975 werd de molen door graaf G. d’Alcantara overgedragen aan de gemeente Lembeke. De molen werd gerestaureerd in 1978-80 door de firma Cottenier (Aalbeke) onder leiding van architect Paul Goethals (Brugge) en werd terug maalvaardig. Een nieuwe restauratiecampagne onder leiding van architect Albert Verbeurgt (Maarkedal) vond plaats in 2000.

Het molenaarshuis stond aan de overkant van de straat op de hoek met de Westermolenstraat, voorheen stond eveneens een houten rosmolen op het erf, het huis werd na vernieling door brand heropgebouwd in 1944.

Houten staakmolen met open voet op vier vrij hoge bakstenen teerlingen gelegen op een molenwal. Molenkot met twee verdiepingen, met graan- en steenzolder onder zadeldak met kapelledak met eiken leien, bekroond met windwijzer. Molenkot bezet met eikenhouten leien tegen de windweeg, rest van schuddeberd met oregon. Steile trap met 26 treden met balkon, naar rechts openzwaaiende deur, en lui onder luikapje in top. Kruiwerk met typische Oost-Vlaamse windas. De molenkast kan gedraaid worden met een houten kruishaspel van het traditionele Oost-Vlaamse type, met haaks op elkaar staande handspaken. Het geklinknageld stalen Verhaeghegevlucht van het wiekenkruis werd bij de restauratie van 1978 vervangen door een gelast stalen gevlucht. Gietijzeren askop van de Kempische IJzergieterij en Smederij Van Aerschot uit Herentals, versierd met een stervormig ornament en gedateerd 1877.

Interieur. Op de steenzolder staan twee Franse steenkoppels; de steenkisten werden vernieuwd, galg en steenrepen ontbreken. In de molen staan op diverse plaatsen inscripties van vroegere molenaars met jaartallen: MDW 1804 op een steenbalk, PVDB 1807 op een weegband, F. De Clercq 1844, Ivo Vellemans1865, Désiré De Busscher 1881.

• BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken, Gent, 162-165.
  • DE VOS A., LIPPENS O. & RYSERHOVE A. 1982: Lembeke in het hart van het Meetjesland, Ons Meetjesland XV.I, 40-44.
  • LIPPENS O. 1981: De Westermolen – Lembeke hersteld, Appeltjes van het Meetjesland 32, 257-259.

Auteurs:  Lanclus, Kathleen